Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Ópusztaszer - Szeged

2 napos osztály kirándulás 
"Honfoglalástól a gravitációig"
Szegedi dóm, vadaspark és víztorony látogatás, Ópusztaszer

 
Program:

1.nap

Pécsről 07.00 órakor 
Érkezés Szegedre 10.30. 
A Fő tér megtekintése a híres zenélő óra
 
1936-ban a Szabadtéri Játékok alkalmával szólalt meg először Csúry Ferenc órásmester különleges alkotása. A Dóm főkapujával szemközt álló épület felső szintjén látható zenélő óra a középkori egyetemek szimbóluma.
Majd a szegedi dóm (Fogadalmi Templom) megtekintése.
 
Fogadalmi Templom 
A várost elpusztító Nagyárvíz (1879) után a szegediek fogadalmat tettek egy nagyszabású katolikus templom megépítésére. Hosszas tervezés és számos vita után csak 1913-ban kezdődött meg a kivitelezés. Schulek Frigyes eredeti terveit - azok költségessége miatt - Foerk Ernő módosította.  Az I. világháború miatt megrekedt templomépítés csak 1923-ban folytatódott, a Dómot 1930. október 24-én szentelték fel. A Magyarok Nagyasszonya székesegyház az ország negyedik legnagyobb temploma. Építészetileg vegyes stílusú, román, gótikus és keleties-bizánci elemek keveredése jellemzi. Belső terének különlegessége a 9040 sípos orgona, az alföldi szűrbe és szegedi papucsba öltöztetett Madonna-ábrázolás és Fadrusz János „Krisztus a keresztfán"című szobra, amely 1900-ban elnyerte a párizsi Világkiállítás fődíját.
 
 
Szent István téri víztorony 
Szép kialakítású pihenőpark és egy ipartörténeti különlegesség, az ország első vasbetonból készült víztornya fogadja a látogatót a Szent István téren. Az 1004,8 m3 víz befogadására alkalmas tornyot Zielinski Szilárd tervezte, 1904-ben épület fel és mindmáig eredeti funkcióját szolgálja. Teljes egészében vasbetonból építették meg, nem kivétel a bejárati ajtó és az 54,9 magasra törő zászlótartó rúd sem. A 2006-ban felújított torony belsejében Foucault-inga függ, amellyel bizonyítható, hogy a Föld forog a saját tengelye körül. Színes szódavizes üvegek, fizikatörténeti kiállítás és a víztorony tetejéről kitáruló pompás panoráma fogadják a lépcsőmászást felvállaló turistákat. A torony körül hét neves építészmérnök mellszobra látható, akik jelentős hatással voltak Szeged városképének alakulására. 
 
 
13 órakor indulás a Szegedi Vadasparkba autóbusszal.
Délután a vadaspark megtekintése
 
Szeged vadasparkja
1989-ben lépett Szeged azon városok sorába, amelyek állatkerttel is büszkélkedhetnek. Még emberi kor léptékében sem nagy az az időtartam, amely az alapítástól máig terjed, mégis bővelkedik sorsfordító eseményekben. Olvassa el a Zootörténelem aloldalunkat, és meggyőződhet arról, hogy egy fiatal intézmény is büszkélkedhet nagy múlttal!
A Szegedi Vadaspark híres a természet védelmére tett erőfeszítéseiről, joggal tekinthetjük a fajok menedékének, a Természetvédelmi Mentőközpont pedig évente több száz állatot fogad, amelyek vadon elpusztulnának, de felépülve a Vadasparkban, visszatérhetnek természetes élőhelyükre.
Egy állatkertben nyilvánvalóan a legfontosabbak maguk az állatok. Őket is bemutatjuk az Állataink menüpont alatt, amely lehetőséget ad akár arra is, hogy kedvencet válasszunk örökbefogadáshoz. A Vadaspark virtuális térképén megnézhetjük, hol élnek ezek az állatok, vadon és az állatkertben egyaránt.
17.30 Indulás a szállásra Kistelek Rózsa liget Kollégium vacsora a közeli Titkok Kertje étteremben után szabadprogram ( tábortűz, labdajátékok)
 
2.nap
 
Reggeli után 09.00-kor indulás az Ópusztaszeri Emlékparkba, ebéd a parkban.
 
Az emlékpark látnivalói
 • A Rotunda (körépület) kiállításai
 • Feszty-körkép; Szer monostora és települése (régészet); Honfoglalás (régészet); Promenád 1896 (viselettörténet; kisvárosi és nagyvárosi sétálóutca, pillanatképekkel, millenniumi hangulattal); Az Emlékpark története; Panoptikum (Külön fizetős, nincs benne a diák jegycsomagban!): Reneszánsz Panoptikum (Mátyás lakomaasztala), Királyi Koronák, Koronás Királyok; A csengelei kunok ura és népe (régészet); Őseink arcai (antropológia; Hogyan néztek ki eleink? Milyen betegségek pusztítottak a honfoglalás korában?)
 • Műemlékek, alkotások
 • Millenniumi Árpád-emlékmű
 • Történelmi szoborpark
 • Szer mezőváros középkori monostorromjai
 • Nemzeti Összetartozás Emlékműve, Aratópár, Földosztási emlékmű, Őseink (kun szoborpár)
 • Múzeumfalu (skanzen): tanyai és mezővárosi épületekkel, élő tevékenységekkel, őshonos állatokkal, működő szatócsbolttal
 • Külső kiállítások
 • Koronás jurta, Ökumenikus kápolna
 • Gátőrház, árvízi kiállítás (a szegedi nagyárvíz története terepasztalon megjelenítve, fény- és hanghatásokkal)
 • Tiszai halászat, fafeldolgozás emlékhelye a tóparton
 • Nomád Park (élő nomád szállás, berendezett jurták, lovasbemutató, íjászat, lovaglás)
 • Erdei tanösvény
 • Vasútállomás
16 órakor indulás haza érkezés az esti órákban.

Hírlevél feliratkozás

Elérhetőségeink

06 72 510 182

7621 Pécs, Kazinczy u. 3.

NAIH-104739/2016

Kövess minket!

A honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk. Az utas által készített opcionális foglalás nem számít véglegesnek. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak, adatok, leírások, képek tekintendők véglegesnek.Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény). Adatkezelési Tájékoztatónkat itt olvashatja.