Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Ópusztaszer - Szeged

2 napos osztály kirándulás 
"Honfoglalástól a gravitációig"
Szegedi dóm, vadaspark és víztorony látogatás, Ópusztaszer

 
Program:

1.nap

Pécsről 07.00 órakor 
Érkezés Szegedre 10.30. 
A Fő tér megtekintése a híres zenélő óra
 
1936-ban a Szabadtéri Játékok alkalmával szólalt meg először Csúry Ferenc órásmester különleges alkotása. A Dóm főkapujával szemközt álló épület felső szintjén látható zenélő óra a középkori egyetemek szimbóluma.
Majd a szegedi dóm (Fogadalmi Templom) megtekintése.
 
Fogadalmi Templom 
A várost elpusztító Nagyárvíz (1879) után a szegediek fogadalmat tettek egy nagyszabású katolikus templom megépítésére. Hosszas tervezés és számos vita után csak 1913-ban kezdődött meg a kivitelezés. Schulek Frigyes eredeti terveit - azok költségessége miatt - Foerk Ernő módosította.  Az I. világháború miatt megrekedt templomépítés csak 1923-ban folytatódott, a Dómot 1930. október 24-én szentelték fel. A Magyarok Nagyasszonya székesegyház az ország negyedik legnagyobb temploma. Építészetileg vegyes stílusú, román, gótikus és keleties-bizánci elemek keveredése jellemzi. Belső terének különlegessége a 9040 sípos orgona, az alföldi szűrbe és szegedi papucsba öltöztetett Madonna-ábrázolás és Fadrusz János „Krisztus a keresztfán"című szobra, amely 1900-ban elnyerte a párizsi Világkiállítás fődíját.
 
 
Szent István téri víztorony 
Szép kialakítású pihenőpark és egy ipartörténeti különlegesség, az ország első vasbetonból készült víztornya fogadja a látogatót a Szent István téren. Az 1004,8 m3 víz befogadására alkalmas tornyot Zielinski Szilárd tervezte, 1904-ben épület fel és mindmáig eredeti funkcióját szolgálja. Teljes egészében vasbetonból építették meg, nem kivétel a bejárati ajtó és az 54,9 magasra törő zászlótartó rúd sem. A 2006-ban felújított torony belsejében Foucault-inga függ, amellyel bizonyítható, hogy a Föld forog a saját tengelye körül. Színes szódavizes üvegek, fizikatörténeti kiállítás és a víztorony tetejéről kitáruló pompás panoráma fogadják a lépcsőmászást felvállaló turistákat. A torony körül hét neves építészmérnök mellszobra látható, akik jelentős hatással voltak Szeged városképének alakulására. 
 
 
13 órakor indulás a Szegedi Vadasparkba autóbusszal.
Délután a vadaspark megtekintése
 
Szeged vadasparkja
1989-ben lépett Szeged azon városok sorába, amelyek állatkerttel is büszkélkedhetnek. Még emberi kor léptékében sem nagy az az időtartam, amely az alapítástól máig terjed, mégis bővelkedik sorsfordító eseményekben. Olvassa el a Zootörténelem aloldalunkat, és meggyőződhet arról, hogy egy fiatal intézmény is büszkélkedhet nagy múlttal!
A Szegedi Vadaspark híres a természet védelmére tett erőfeszítéseiről, joggal tekinthetjük a fajok menedékének, a Természetvédelmi Mentőközpont pedig évente több száz állatot fogad, amelyek vadon elpusztulnának, de felépülve a Vadasparkban, visszatérhetnek természetes élőhelyükre.
Egy állatkertben nyilvánvalóan a legfontosabbak maguk az állatok. Őket is bemutatjuk az Állataink menüpont alatt, amely lehetőséget ad akár arra is, hogy kedvencet válasszunk örökbefogadáshoz. A Vadaspark virtuális térképén megnézhetjük, hol élnek ezek az állatok, vadon és az állatkertben egyaránt.
17.30 Indulás a szállásra Kistelek Rózsa liget Kollégium vacsora a közeli Titkok Kertje étteremben után szabadprogram ( tábortűz, labdajátékok)
 
2.nap
 
Reggeli után 09.00-kor indulás az Ópusztaszeri Emlékparkba, ebéd a parkban.
 
Az emlékpark látnivalói
 • A Rotunda (körépület) kiállításai
 • Feszty-körkép; Szer monostora és települése (régészet); Honfoglalás (régészet); Promenád 1896 (viselettörténet; kisvárosi és nagyvárosi sétálóutca, pillanatképekkel, millenniumi hangulattal); Az Emlékpark története; Panoptikum (Külön fizetős, nincs benne a diák jegycsomagban!): Reneszánsz Panoptikum (Mátyás lakomaasztala), Királyi Koronák, Koronás Királyok; A csengelei kunok ura és népe (régészet); Őseink arcai (antropológia; Hogyan néztek ki eleink? Milyen betegségek pusztítottak a honfoglalás korában?)
 • Műemlékek, alkotások
 • Millenniumi Árpád-emlékmű
 • Történelmi szoborpark
 • Szer mezőváros középkori monostorromjai
 • Nemzeti Összetartozás Emlékműve, Aratópár, Földosztási emlékmű, Őseink (kun szoborpár)
 • Múzeumfalu (skanzen): tanyai és mezővárosi épületekkel, élő tevékenységekkel, őshonos állatokkal, működő szatócsbolttal
 • Külső kiállítások
 • Koronás jurta, Ökumenikus kápolna
 • Gátőrház, árvízi kiállítás (a szegedi nagyárvíz története terepasztalon megjelenítve, fény- és hanghatásokkal)
 • Tiszai halászat, fafeldolgozás emlékhelye a tóparton
 • Nomád Park (élő nomád szállás, berendezett jurták, lovasbemutató, íjászat, lovaglás)
 • Erdei tanösvény
 • Vasútállomás
16 órakor indulás haza érkezés az esti órákban.

Hírlevél feliratkozás

Elérhetőségeink

06 72 510 182

info@minarettravel.hu

7621 Pécs, Kazinczy u. 3.

NAIH-104739/2016

Kövess minket!

A honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk. Az utas által készített opcionális foglalás nem számít véglegesnek. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak, adatok, leírások, képek tekintendők véglegesnek.Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény).